Költség és Környezet Kímélő Technológia

Az Agro-Bioferment Kft. Költség és Környezet kímélő Technológiája /KKT/ három készítménnyel (Natur Terra, Natur Komplex, Natur Vita) biztosítja a talaj szerkezetének, mikrobiológiai állapotának javítását, ellátja a növényeket a nélkülözhetetlen mikro-, mezo-, és makroelemekkel és egy növénykondicionáló algakészítménnyel segíti a növények stressz helyzeteinek túlélését.

Natur Terra (mikrobiológiai készítmény):

Egyedülálló (Baktériumok, Gombák) összetételénél fogva visszaállítja, illetve fokozza a talaj termőrétegének biológiai tápanyag szolgáltató képességét.

Elbontja a szár és gyökérmaradványokat, még a magas lignin tartalmúakat is. Megelőzve a növényi vegetációt fenyegető pentozán hatást, ellátja szénforrással a többi mikrobafajt, egyidejűleg kiszabadítja a cellulózban zárványként beépült Káliumot (K).Megköti a levegő Nitrogénjét (N), a Foszfort (P) oldhatóvá teszi, a Vas (Fe) felszívódását segíti.

Felhasználható, minden növényi kultúrában.

Engedély szám: 02.5/1854/2007

Natur Komplex (lombtrágya):

Oldott komplex formában makro-, mezo-, és mikroelemeket tartalmazó, engedélyezett növénytápláló, koncentrátum. A folyékony Natur Komplex oldat a következő elemeket tartalmazza: Nirogén (N), Foszfor (P), Kálium (K), Magnézium (Mg), Kén (S), Vas (Fe), Mangán (Mn), Réz (Cu), Cink (Zn) Bór (B), Molibdén (Mo). A növényi kultúrák, életszakaszaiban más és más hangsúllyal szerepelnek a különböző tápelemek , s ezek helyes aránya és mennyisége komoly  befolyással bír a harmonikus, egészséges fejlődésre. A Natur Komplex oldat a talaj illetve a levél analízis eredményének megfelelően, a fent felsorolt elemek bármelyikével a mindenkori igényeknek megfelelően dúsíthatók.

Engedélyezve: 2003/2003 EK rendelet alapján.

Natur Vita (növényi kondicionáló készítmény):

Algasejteket, mikro- és mezo-elemeket, vitaminokat, aminosavakat, peptideket, valamint növény fejlődését serkentő anyagokat tartalmaz. Aminosavak: (Lizin, Leucin, Valin, Arginin, Treonin.) Vitaminok: (B1, B2, B6,C, E ) és melettük megtalálhatót folsav és biotin is.. A készítményben lévő oldott tápelemeket a növény gyökérzetén és a zöld felületén keresztül egyaránt fel tudja venni. Nagy jelentősége van a készítményben lévő mezo és mikroelemeknek, melyek elősegítik a fiziológiai és biokémiai folyamatok lezajlását a harmonikus növényfejlődést. A növény igényének megfelelően dúsítható.

A Natur Vita használat kedvezően befolyásolja a termés beltartalmi értékeit: búza sikér értékét, zöldség és gyümölcs kultúráknál az íz és zamat illetve a szín, forma és eltarthatósági tulajdonságokat javítja.

Engedély szám: 02.5/1154/2007

A Natur Komplex a Natur Vita permetezéses kijuttatása beilleszthető a szokásos növényvédelmi technológiákba.

Gazdaságossági számítás

Natur Terra 10 liter/ha 6.000 Ft/ha

 - ősszel, vagy tavasszal (lombtrágyázás két alkalommal)

Natur Vita 5-6 liter/ha 2.400 Ft/ha  - kezelés pl.: gyomírtással
Natur Komplex 5-6 liter/ha 2.400 Ft/ha  - kezelés pl.: gombaölővel
Összes költség:   10.800 Ft/ha  

 

  • A Natur Terra 10 liter/ha mennyiségben, nem optimális körülmények esetén minimum 40 kg légköri nitrogén hatóanyagot köt meg, optimális körülmények között ez a mennyiség elérheti a 200 kg hatóanyagot is. Átlagban 100 kg hatóanyaggal bátran számolhatunk.
  • A fenti mikrobiológiai készítmény 40 kg foszfort  és káliumot tár fel összességében a foszfort a talajból (solubilizálással), míg a káliumot a tarló és szármaradványokból nyeri.
  • 10 liter/ha Natur Terra dózis alkalmazásával 140 kg NPK hatóanyagot biztosítunk hektáronként növényeinknek
  • Ha  a KKT technológia összköltségére vetítjük a hatóanyag költséget: (10.800 Ft/ha : 140 kg/ha) akkor 78 Ft/kg költséget kapunk ami a műtrágya fajlagos költségeinek 52-71 %-a a műtrágya fajtáktól függően.

A KKT technológiával pedig kétszeri hatékony lombtrágya kezeléssel a makro- , mezo- és  mikroelemek és a növénykondicionálás  is ezen a költségen elvégezhetők!

A KKT a Napraforgó termesztésben

A növény termesztésénél 100 kg termésre 4,1 kg Nitrogén, 3 kg P2O5, 7 kg K2O hatóanyaggal kell számolni. Az átlagos 3 tonna/ha termésátlagnál ez 120 kg Nitrogén, 90 kg P2O5, és 210 kg K2O hatóanyagot jelent.

A KKT technológiát alkalmazva szükség van hektáronként 70 kg P2O5, és 190 kg K2O műtrágyára.

Mivel a napraforgó gombabetegségekre érzékeny, ezért a Natur Terrra Speciális készítményt ajánljuk.

A Csillagbimbós állapot előtt célszerű a Natur Komplex B+ lombtrágyát alkalmazni, ami a növény jelentős Bór, Kén és Magnézium igényét kielégíti.

A Natur Vita növénykondicionáló alkalmazását az egyik fungicid kezeléssel együtt öt-hét leveles állapotban célszerű elvégezni.

A KKT technológia hektáronkénti költsége 10.800 Ft/ha.